About us

Two countries
with(out) a border!

Germany and the Czech Republic, two countries in close proximity, with the longest neighboring border from the German perspective, but how well do we really know each other?

The Bremer Bündnis für deutsch-tschechische Zusammenarbeit e.V. (Bremen Alliance for German-Czech Cooperation) is committed to creating even more links between the countries, connecting people from the worlds of art, culture, society, education and science, or simply in their private lives. We are united by the joy of language – be it German, Czech or something completely different.

Since 2016, we have been developing creative formats and ideas to get to know each other even better and promote cooperation. Bremen has a vibrant Czech culture. We make it visible.

What makes us special

Our values: diversity, respect and peaceful coexistence. These are also our goals and that is why we are going out: to promote international contacts, democracy and commitment against racism, discrimination and extremism. Stereotypes? Not with us. Let’s talk to each other. Not about each other.

Are you in? Then take a look.

Who we are

Would you like to know who is behind the alliance? Who makes plans, networks, develops ideas and plans diligently? We are a small team with different professional backgrounds and bring together our experiences, perspectives and points of view. Heart and soul for the cause? Sure, we have it. In fact, we have a lot.

Want to find out more? Here’s a look behind the scenes. Just click on the photo and find out more.

Our team

We stand for the Bremen Alliance

Our advantages as a team

Diverse
expertise

Our team consists of dedicated people with different professional backgrounds and experience. We contribute our individual skills and perspectives. Our projects: Organically grown diversity.

Common
values

Tolerance, equality and a passion for social commitment. We work on the basis of respect - with each other, for each other and for the projects that are close to our hearts.

Experience & professionalism

We have many years of experience in projects and campaigns against discrimination and for democracy. We implement the goals of the association professionally.

Open & creative collaboration

We maintain an open exchange and a positive working atmosphere within the team. New ideas and innovative approaches are discussed in a supportive environment and projects are successfully implemented.

For me, the Bremer Bündnis für deutsch-tschechische Zusammenarbeit e.V. means more than just understanding between two countries: Cohesion, discovering cultural diversity, strengthening community, being in exchange. More important than ever, especially in the current times!

We thank

The Bremer Bündnis für deutsch-tschechische Zusammenarbeit e.V. is supported by

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We look forward to any kind of participation and support. Be part of the projects, visit our events, support the association. And most importantly: pass it on!

News & Dates

You can find all information about events and new developments in the club here on our website or directly on our social media channels:

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Klaas Anders

Erster Vorsitzender

Mein Name ist Klaas Anders, ich bin Historiker und zur Zeit bin ich erster Vorsitzender im Bremer Bündnis für deutsch-tschechische Zusammenarbeit e.V.

Welches Projekt oder welche Initiative des Bündnisses liegt dir besonders am Herzen und weshalb?

Das Projekt, über das ich zum Bündnis gekommen bin und das auch den Kern des Vereins ausmacht, ist das Festival „So macht man Frühling“, das mir wirklich sehr am Herzen liegt.

Stell dir vor, du könntest eine berühmte tschechische und eine berühmte deutsche Persönlichkeit zum Dinner einladen. Wer würde auf dieses Date gehen?

Ich weiß nicht, ob das ein Dinner-Date wäre, aber mit Petr Pavel mal ein Bier zu trinken wäre bestimmt eine Erfahrung, die besonders für Olaf Scholz sehr bereichernd sein könnte.

Was ist dein tschechisches Lieblingsessen – und warum?

Ich glaube, die Antwort heißt Smažený sýr. Als ich während Corona für ein halbes Jahr in Prag gewohnt habe, bestand eine der wenigen Aktivitäten in meinen Alltag daraus, einen langen Spaziergang durch den Stromovka zu machen und danach im Lokál Nad Stromovkou ein Smažený sýr „to go“ zu essen und ein Bier am Fenster zu trinken.

Welche Herausforderungen siehst du in der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit und wie kann das Bündnis dazu beitragen, diese zu bewältigen?

Sowohl in Deutschland als auch in der Tschechischen Republik feiern Parteien Wahlerfolge, die für Abschottung und Nationalismus stehen. Ich glaube, es gilt in den nächsten Jahren, die offenen Grenzen und die gemeinsame Arbeit auch im Zweifel gegen die regierende Politik zu verteidigen und zu prüfen, wie wir grenzüberschreitende Arbeit auch in den Krisen, die kommen werden, fortführen können.

Wenn du das Deutsch-Tschechische Bündnis Bremen in einem Satz beschreiben müsstest – wie würde dieser lauten?

Wie hat es jüngst eine Vertreterin der Tschechischen Botschaft in Berlin gesagt: Wir organisieren das größte deutsch-tschechische Festival in Nordwestdeutschland. Vermutlich auch das einzige, es ist trotzdem ein schöner Satz.

Daniel Schmidt

Zweiter Vorsitzender

Mein Name ist Daniel Schmidt, ich bin Literaturwissenschaftler und Teil des globale° Festivals für grenzüberschreitende Literatur. Außerdem bin ich Teil von Kollit – dem Kollektiv für junge Literatur Bremen. Im Vorstand bin ich der zweite Vorsitzende.

Welches Projekt oder welche Initiative des Bündnisses liegt dir besonders am Herzen und weshalb?

Natürlich ist unser Kulturfestival “So macht man Frühling” ein wichtiges Projekt, das es schon acht Jahre gibt und eine wichtige Brücke für den Dialog der deutschen und tschechischen Kultur spielt. Aber auch unsere Ausstellung “Ostwärts in den Westen” war ein Erfolg, da sie in mehreren Städten in Tschechien und Deutschland gezeigt wurde. Ich freue mich außerdem sehr, dass das Bündnis das Projekt NS-Unrecht “Entartete Musik” durchführt und spannende Ergebnisse zur Verfolgung der Swing-Jugend untersucht.

Stell dir vor, du könntest eine berühmte tschechische und eine berühmte deutsche Persönlichkeit zum Dinner einladen. Wer würde auf dieses Date gehen?

Ich würde, wenn auch tote Personen erlaubt sind, Libuše Šafránková und Hannelore Elsner zum Dinner einladen, um sich über die Veränderung der Schauspielkunst zu unterhalten und vielleicht auch, wie deutsche und tschechische Schauspieler:innen damals verbunden waren.

Was ist dein tschechisches Lieblingsessen – und warum?

Ich liebe böhmische Knödel und esse sie gern (wenn es das auch bald nicht mehr in dieser Form geben wird) in tschechischen Zügen im Speisewagen.

Welche Herausforderungen siehst du in der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit und wie kann das Bündnis dazu beitragen, diese zu bewältigen?

Ich sehe die Herausforderung darin, dass, abseits der Grenzregion, tschechische Kultur eine nicht so große Rolle in der deutschen Öffentlichkeit spielt, obwohl die deutsche Kultur in Tschechien sehr wohl rezipiert wird. Zudem verrutscht der politische Fokus, und damit Förderungen, in den asiatischen Raum und macht Kulturprojekte schwieriger. Deshalb ist es wichtig, dass es auch in Bremen einen Ort gibt, um deutsch-tschechische Beziehungen zu stärken.

Wenn du das Deutsch-Tschechische Bündnis Bremen in einem Satz beschreiben müsstest – wie würde dieser lauten?

Tschechische Kultur in Bremen – das verbindet Moin und Ahoj.

Libuše Černá

Beisitzerin

Welches Projekt oder welche Initiative des Bündnisses liegt dir besonders am Herzen und weshalb?

Unser Festival “So macht man Frühling”. Das machen wir im kommenden Jahr bereits zum neunten Mal, obwohl es ursprünglich als eine einmalige Aktion gedacht war. Inzwischen ist es das größte deutsch-tschechische Festival im Nordwesten von Deutschland.

Stell dir vor, du könntest eine berühmte tschechische und eine berühmte deutsche Persönlichkeit zum Dinner einladen. Wer würde auf dieses Date gehen?

Die beiden Präsidenten. Ich denke, sie hätten einiges zu sagen.

Was ist dein tschechisches Lieblingsessen – und warum?

Kulajda

Welche Herausforderungen siehst du in der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit und wie kann das Bündnis dazu beitragen, diese zu bewältigen?

Die Grenzen sind zwar unsichtbar, sie sind aber da. In Deutschland, zumal in Norddeutschland, weißt man sehr wenig über die aktuelle Entwicklung in der Tschechischen Republik. Dabei ist die Tschechische Republik das Land, mit dem Deutschland die längste Nachbarschaftsgrenze hat. Übrigens: Auch in Tschechien kennt man eigentlich nur Sachsen, Bayern und vielleicht noch Berlin. Wir tun, was wir können, um daran etwas zu ändern.

Wenn du das Deutsch-Tschechische Bündnis Bremen in einem Satz beschreiben müsstest – wie würde dieser lauten?

Wir sind eine Gruppe von unverbesserlichen Romantiker:innen. Und das ist gut so.

Philipp Mangels

Schatzmeister

Moin. Ich bin Philipp Mangels, Historiker, und übernehme im Verein seit 2022 die Funktion des Schatzmeisters. Als Buchhaltersohn mit einem praktischen Zahlengedächtnis fühle ich mich in der Rolle des Finanzers im Hintergrund sehr wohl.

Welches Projekt oder welche Initiative des Bündnisses liegt dir besonders am Herzen und weshalb?

Da ich beim Bildungsprojekt „NS-Unrecht: ‚Entartete Musik‘“ vom Bremer Bündnis angestellt bin, fällt es mir nicht schwer, mich zu entscheiden. Dass meine Wahl auf dieses Projekt fällt, liegt aber nicht allein daran, dass ich mit Abstand am meisten Zeit darin investiere. Viel eher sind es vor allem die Themen dieses Projekts, die mich ansprechen: Musik, Tanz, Jugend und Subkultur. Dazu in einem historischen Rahmen. Selten hat ein Projekt so sehr meine Forschungsinteressen und meine bisherige akademische Bildung angesprochen.

Stell dir vor, du könntest eine berühmte tschechische und eine berühmte deutsche Persönlichkeit zum Dinner einladen. Wer würde auf dieses Date gehen?

Als berühmte tschechische Persönlichkeit würde ich Jan Koller zum Dinner einladen. Das hat sehr viel mit Nostalgie zu tun. Er war mein erster Lieblingsfußballspieler und mit dafür verantwortlich, dass ich in meiner Kindheit kein Spiel von Borussia Dortmund verpassen wollte. So groß wie Jan Koller wollte ich auch immer werden. Nur leider hat mein Wachstumsprozess bei 1,79m aufgehört.

Damit es beim Dinner aber nicht nur um Sport geht, würde ich als berühmte deutsche Persönlichkeit zusätzlich Farin Urlaub einladen. Einerseits ist Musik ein sehr ergiebiges Thema bei Unterhaltungen. Andererseits sehe ich mit Farin Urlaub noch Potenzial, nach dem Dinner ins kulturelle Viertel weiterzuziehen. Die Dynamik aus Koller und Urlaub würde ich sowohl beim Dinner als auch in der Kneipe nur zu gerne erleben.

Was ist dein tschechisches Lieblingsessen – und warum?

Das ist mit Sicherheit Smažený sýr. Als ich für ein halbes Jahr in Prag lebte, habe ich in vielen verschiedenen Restaurants diesen gebackenen Käse ausprobiert. Den besten fand ich in einem urigen Gasthaus weit außerhalb des Stadtkerns. Der Besuch dieses Restaurants mit Smažený sýr und Pivo fühlte sich sehr tschechisch an, nicht zuletzt, weil weder Englisch noch Deutsch gesprochen wurde.

Welche Herausforderungen siehst du in der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit und wie kann das Bündnis dazu beitragen, diese zu bewältigen?

Transnationale Vereine, Projekte und Initiativen sind im Allgemeinen sehr häufig in den jeweiligen Grenzregionen anzufinden. Bei der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit ist das nicht anders und weil Tschechien auch ein im Vergleich zu Frankreich oder Polen kleines Land ist, ist dieser Zustand vor allem in Deutschland noch stärker ausgeprägt. Eine Herausforderung besteht dann darin, deutsche, tschechische oder deutsch-tschechische Kultur nicht nur auf die direkte Nachbarschaft in den Grenzregionen zu beziehen, sondern auch in weiter entfernte Gegenden zu bringen. Und genau hier setzt das Bremer Bündnis durch seinen Standort im Nordwesten Deutschlands an.

Wenn du das Deutsch-Tschechische Bündnis Bremen in einem Satz beschreiben müsstest – wie würde dieser lauten?

Das Bremer Bündnis für deutsch-tschechische Zusammenarbeit ist ein junger und engagierter Verein, der die Vielfalt tschechischer Kultur wertschätzt und diese auch im Nordwesten Deutschlands erlebbar machen möchte.

Janika Rehak

Schriftführerin

Mein Name ist Janika Rehak, ich bin Autorin, Texterin, Mama, begeisterte Leserin und meine großen Leidenschaften sind klassische Phantastik und Horror. Bei mir hat fast alles „irgendwie mit Schreiben“ zu tun und beim Bündnis ist das auch nicht anders: Ich bin Schriftführerin und schreibe bei Sitzungen immer fleißig mit.

Welches Projekt oder welche Initiative des Bündnisses liegt dir besonders am Herzen und weshalb?

Sämtliche Events, die vor allem Verbindung, Austausch und Erinnerungskultur ausgerichtet sind, finde ich ungemein wichtig. Mein ganz persönlicher Favorit ist allerdings das jährlich wiederkehrende Festival „So macht man Frühling“: Kultur, Kunst, Musik, Literatur, Politisch-Historisches. Ich mag die Niedrigschwelligkeit, mit der die Menschen dabei in den Austausch gehen können und dass das Bündnis dafür zum Beispiel auch oft Filme aus Tschechien heranholt, die sonst nicht in deutschen Kinos laufen würden – geschweige denn, dass man im Anschluss noch mit Macher*innen und Mitwirkenden sprechen kann. Tatsächlich scanne ich auch – teilweise unbewusst – meinen Alltag und mein Erleben nach oft Themen und Projekten ab, von denen ich denke, dass die zum „Frühling“ passen könnten und finde es großartig, wenn es sich dann tatsächlich umsetzen lässt. Ich freue mich jedes Jahr darauf, es markiert für mich einen festen Zeitraum im Kalender, es wird sozusagen doppelt „Frühling“.

Stell dir vor, du könntest eine berühmte tschechische und eine berühmte deutsche Persönlichkeit zum Dinner einladen. Wer würde auf dieses Date gehen?

Hat jemand gesagt, dass diese Personen noch am Leben sein müssten? Nein, oder? Dann würde ich auf jeden Fall von tschechischer Seite Václav Havel an den Tisch bitten. Ich finde seinen Lebensweg beeindruckend, auch seine Rolle bei den frühen Reformbewegungen und später bei der Samtenen Revolution. Ich würde ihm gern hunderte, ach was, tausende Fragen stellen, wie er diese Zeit erlebt hat. Mich beindruckt vor allem, dass er trotz Rückschlägen, Berufsverbot, Gefängnis etc. immer den Versöhnungsgedanken beibehalten hat, den man auch in seinen Essays wiederfindet.

Dazu bitten würde ich Juli Zeh. Ich finde, sie ist großartig darin, in ihren Geschichten und Settings „Brüche“ aufzuspüren und ihnen auch nachzuspüren, in so ziemlich allen Themenbereichen, die sich finden lassen. Ich habe aber das Gefühl, sie konstruiert nicht, sie beschreibt einfach, was ist, legt den Finger in die Wunde und schont weder Leser*innen noch Figuren. Zudem hat sie auch politisch eine starke Meinung. Ich fände spannend, was diese beiden sich zu erzählen hätten, welche Meinungen sie vertreten, wie sie die aktuelle Welt sehen. Ob es Gemeinsamkeiten oder Spannungsfelder gibt. Da würde ich mich einfach zurückhalten, am Tee nippen und gespannt zuhören.

Was ist dein tschechisches Lieblingsessen – und warum?

Mein Lieblingsessen ist tatsächlich „Topinky“ – das ist geröstetes Graubrot, gesalzen und mit Knoblauch eingerieben. Eigentlich etwas sehr Einfaches und eine gute Möglichkeit zur Resteverwertung, wenn man zu viel Brot im Haus hat – aber wenn es das bei uns zu Hause gab, wurde das immer richtig zelebriert. Meine Eltern haben das groß vorbereitet, manchmal schon Tage vorher. Es wurden Leute eingeladen, es gab Salate und Snacks, vor allem Eingelegtes, Saures und Scharfes und dann noch eine Mitternachtssuppe, meistes eine klare Brühe mit Grießklößen. Ich habe gern von der Griesmasse genascht, wenn ich erwischt wurde gab es ordentlich Ärger. Für die Erwachsenen kam traditionell tschechisches Bier und Becherovka auf den Tisch. Nach dem Tod meines Vaters ist diese Tradition leider eingeschlafen. Ich mache sowas aber inzwischen einfach selbst: Freund*innen einladen zum Topinky-Abend. Für mich ist das nicht nur ein Essen, es ist auch Zusammenkommen, Gemeinschaft, Reden, Genuss, Party.

Ich würde allerdings dazu raten, am Tag danach kein erstes Date und kein Vorstellungsgespräch zu planen – das mit dem Knoblauch ist ganz schön heftig.

Welche Herausforderungen siehst du in der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit und wie kann das Bündnis dazu beitragen, diese zu bewältigen?

Was ich immer wieder wahrnehme – subjektiv wohlgemerkt – ist, dass viele Menschen in Deutschland, besonders im Norden und im Westen, Tschechien kaum auf dem Radar zu haben scheinen. Klar, viele sind schon mal in Prag gewesen und haben die Touri-Hotspots abgeklappert, aber da hört es dann auch schon auf. Ein echtes Interesse für das Land ist nur bedingt gegeben – und das finde ich sehr schade, immerhin sind wir direkte Nachbarn. Wie gesagt: Das erlebe ich vor allem im Norden so, in den Grenzregionen ist der Austausch deutlich lebendiger und das finde ich großartig und genau das wünsche ich mir für uns auch – in Bremen und umzu, eigentlich überall. Auch, dass tschechische Kunstprojekte, Filme und Literatur eine höhere Bekanntheit, einen höheren Stellenwert in Deutschland erhalten. Hier setzt das Bündnis an, diesen Austausch, jenseits von Oberflächlichkeit und Klischees, weiter voranzutreiben. Das sehe ich als Herausforderung, aber auch als großes Geschenk an und ich bin dankbar, daran teilhaben zu dürfen.

Wenn du das Deutsch-Tschechische Bündnis Bremen in einem Satz beschreiben müsstest – wie würde dieser lauten?

Das Bündnis ist ein engagierter Verein im Norden, der Brücken baut und Menschen verbindet.

Klaas Anders

First Chairman

My name is Klaas Anders, I am a historian and I am currently the first chairman of the Bremen Alliance for German-Czech Cooperation.

Which project or initiative of the alliance is particularly close to your heart and why?

The project that brought me to the alliance and which also forms the core of the association is the “So macht man Frühling” festival, which is really close to my heart.

Imagine you could invite a famous Czech and a famous German personality to dinner. Who would go on this date?

I don’t know if that would be a dinner date, but having a beer with Petr Pavel would certainly be an experience that could be very enriching, especially for Olaf Scholz.

What is your favorite Czech food – and why?

I think the answer is Smažený sýr. When I lived in Prague for half a year during Corona, one of the few activities in my everyday life consisted of taking a long walk through Stromovka and then eating a smažený sýr “to go” at Lokál Nad Stromovkou and drinking a beer by the window.

What challenges do you see in German-Czech cooperation and how can the alliance help to overcome them?

In both Germany and the Czech Republic, parties that stand for isolationism and nationalism are celebrating election successes. I believe that in the coming years, it will be important to defend open borders and joint work, even in cases of doubt against the ruling politicians, and to examine how we can continue to work across borders even in the crises that will come.

If you had to describe the German-Czech Alliance Bremen in one sentence, what would it be?

As a representative of the Czech Embassy in Berlin recently put it: “We organize the largest German-Czech festival in northwest Germany. Probably the only one, but it’s still a nice sentence.

Daniel Schmidt

Second Chairman

My name is Daniel Schmidt, I am a literary scholar and part of the globale° festival for cross-border literature. I am also part of Kollit – the collective for young literature in Bremen. I am the second chairman of the board.

Which project or initiative of the alliance is particularly close to your heart and why?

Of course, our cultural festival “So macht man Frühling” is an important project that has been running for eight years and plays an important role in the dialog between German and Czech culture. But our exhibition “Eastward to the West” was also a success, as it was shown in several cities in the Czech Republic and Germany. I am also very pleased that the alliance is carrying out the Nazi injustice project “Degenerate Music” and investigating exciting results on the persecution of swing youth.

>Imagine you could invite a famous Czech and a famous German personality to dinner. Who would go on this date?

If dead people are allowed, I would invite Libuše Šafránková and Hannelore Elsner to dinner to talk about the changes in the art of acting and perhaps also how German and Czech actors were connected back then.

What is your favorite Czech food – and why?

I love Bohemian dumplings and like to eat them (even if they will soon no longer be available in this form) in the dining car on Czech trains.

What challenges do you see in German-Czech cooperation and how can the alliance help to overcome them?

I see the challenge in the fact that, away from the border region, Czech culture does not play such a big role in the German public, although German culture is very well received in the Czech Republic. In addition, the political focus, and therefore funding, is shifting to the Asian region, making cultural projects more difficult. It is therefore important that there is also a place in Bremen to strengthen German-Czech relations.

If you had to describe the German-Czech Alliance Bremen in one sentence, what would it be?

Czech culture in Bremen – that connects Moin and Ahoj.

Libuše Černá

Assessor

Which project or initiative of the alliance is particularly close to your heart and why?

Our festival “This is how you do spring”. We’ll be doing it for the ninth time next year, although it was originally intended as a one-off event. It is now the largest German-Czech festival in north-west Germany.

Imagine you could invite a famous Czech and a famous German personality to dinner. Who would go on this date?

The two presidents. I think they would have a lot to say.

What is your favorite Czech food – and why?

Kulajda

What challenges do you see in German-Czech cooperation and how can the alliance help to overcome them?

The borders may be invisible, but they are there. In Germany, especially in northern Germany, very little is known about current developments in the Czech Republic. Yet the Czech Republic is the country with which Germany has the longest neighboring border. Incidentally, even in the Czech Republic, people only really know Saxony, Bavaria and perhaps Berlin. We are doing what we can to change this.

If you had to describe the German-Czech Alliance Bremen in one sentence, what would it be?

We are a group of incorrigible romantics. And that’s a good thing.

Philipp Mangels

Treasurer

Moin. I am Philipp Mangels, a historian, and have been the treasurer of the association since 2022. As an accountant’s son with a handy memory for numbers, I feel very comfortable in the role of financier in the background.

Which project or initiative of the alliance is particularly close to your heart and why?

As I am employed by the educational project “Nazi Injustice: ‘Degenerate Music'” run by the Bremer Bündnis, it is not difficult for me to decide. However, my choice of this project is not only due to the fact that I invest by far the most time in it. Rather, it is the themes of this project that appeal to me: Music, dance, youth and subculture. And in a historical context. Rarely has a project appealed so much to my research interests and my previous academic education.

Imagine you could invite a famous Czech and a famous German personality to dinner. Who would go on this date?

As a famous Czech personality, I would invite Jan Koller to dinner. It has a lot to do with nostalgia. He was my first favorite football player and one of the reasons why I never wanted to miss a Borussia Dortmund game as a child. I always wanted to be as tall as Jan Koller. Unfortunately, my growth process stopped at 1.79m.

But to make sure the dinner is not just about sport, I would also invite Farin Urlaub as a famous German personality. On the one hand, music is a very productive topic of conversation. On the other hand, with Farin Urlaub I see potential to move on to the cultural quarter after dinner. I would love to experience the dynamic of Koller and Urlaub both at dinner and in the pub.

What is your favorite Czech food – and why?

This is definitely Smažený sýr. When I lived in Prague for six months, I tried this baked cheese in many different restaurants. I found the best one in a quaint inn far outside the city center. Visiting this restaurant with smažený sýr and pivo felt very Czech, not least because neither English nor German was spoken.

What challenges do you see in German-Czech cooperation and how can the alliance help to overcome them?

Transnational associations, projects and initiatives are generally very common in the respective border regions. German-Czech cooperation is no different, and because the Czech Republic is also a small country compared to France or Poland, this situation is even more pronounced in Germany. One challenge then is to bring German, Czech or German-Czech culture not only to the immediate neighborhood in the border regions, but also to more distant areas. And this is precisely where the Bremen Alliance comes in, thanks to its location in north-western Germany.

If you had to describe the German-Czech Alliance Bremen in one sentence, what would it be?

The Bremen Alliance for German-Czech Cooperation is a young and committed association that values the diversity of Czech culture and wants to bring it to life in northwest Germany.

Janika Rehak

Secretary

My name is Janika Rehak, I’m an author, copywriter, mom, avid reader and my great passions are classic fantasy and horror. For me, almost everything has “something to do with writing” and the Alliance is no different: I’m secretary and always busy writing at meetings.

Which project or initiative of the alliance is particularly close to your heart and why?

I find all events that focus primarily on connection, exchange and remembrance culture extremely important. My personal favorite, however, is the annual festival “So macht man Frühling”: culture, art, music, literature, political and historical events. I like the low-threshold way in which people can engage in exchange and the fact that the alliance often brings in films from the Czech Republic, for example, that would otherwise not be shown in German cinemas – not to mention the fact that you can talk to the makers and participants afterwards. In fact, I often – sometimes unconsciously – scan my everyday life and experience for topics and projects that I think could fit in with “spring” and I think it’s great when it can actually be realized. I look forward to it every year, it marks a fixed period in my calendar, it becomes “spring” twice over, so to speak.

Imagine you could invite a famous Czech and a famous German personality to dinner. Who would go on this date?

Did someone say that these people should still be alive? No, right? Then I would definitely invite Václav Havel to the table from the Czech side. I find his life impressive, including his role in the early reform movements and later in the Velvet Revolution. I would like to ask him hundreds, heck, thousands of questions about how he experienced this period. What impresses me above all is that, despite setbacks, being banned from his profession, imprisoned, etc., he always maintained the idea of reconciliation, which can also be found in his essays.

I would ask Juli Zeh to do this. I think she’s great at tracking down “fractures” in her stories and settings and also tracing them, in pretty much every subject area that can be found. But I have the feeling that she doesn’t construct, she simply describes what is, puts her finger in the wound and spares neither readers nor characters. She also has strong political opinions. I would be interested to hear what these two have to say to each other, what opinions they hold and how they see the world today. Whether there are similarities or areas of tension. I would simply hold back, sip my tea and listen intently.

What is your favorite Czech food – and why?

My favorite food is actually “Topinky” – that’s toasted grey bread, salted and rubbed with garlic. It’s actually something very simple and a good way to use up leftovers if you have too much bread in the house – but when we had it at home, it was always a real celebration. My parents prepared it in great detail, sometimes days in advance. People were invited, there were salads and snacks, especially pickles, sour and spicy things and then a midnight soup, usually a clear broth with semolina dumplings. I liked to nibble on the semolina, and if I got caught there was a lot of trouble. For the adults, Czech beer and Becherovka were traditionally served. Unfortunately, this tradition died out after my father passed away. But now I just do it myself: Inviting friends over for a Topinky evening. For me, it’s not just a meal, it’s also a get-together, fellowship, talking, enjoyment, a party.

However, I would advise you not to plan a first date or job interview the day after – the garlic thing is pretty intense.

What challenges do you see in German-Czech cooperation and how can the alliance help to overcome them?

What I keep noticing – subjectively, mind you – is that many people in Germany, especially in the north and west, hardly seem to have the Czech Republic on their radar. Sure, many have been to Prague and visited the tourist hotspots, but that’s where it ends. There is only limited genuine interest in the country – and I think that’s a shame, as we are direct neighbors. As I said, I experience this mainly in the north, in the border regions the exchange is much more lively and I think that’s great and that’s exactly what I would like to see for us – in Bremen and the surrounding area, actually everywhere. I also hope that Czech art projects, films and literature will become better known and more important in Germany. This is where the alliance comes in, to further promote this exchange, beyond superficiality and clichés. I see this as a challenge, but also as a great gift, and I am grateful to be part of it.

If you had to describe the German-Czech Alliance Bremen in one sentence, what would it be?

The alliance is a committed association in the north that builds bridges and connects people.